søndag 19. juni 2011

India

India er eit veldig land med over 1,2 milliarder menneske. Landet har ein lang og brokete historie prega av stor etnisk diversitet, det er over 2500 ulike etniske grupper og 456 ulike språk, og eit rigid kastesystem som har sementert samfunnet i lang tid. I dag er kastesystemet forbode ved lov, men levande likevel, noko som i særleg dei kastelause, dariane, opplever på kroppen kvar einaste dag.

Den indo-ariske innvandringa frå sentral-Asia for 3000 år sidan la føringa for utviklinga. Nokre av desse stammene vandra også vestover, og difor finn me hinduistiske førestellingar også i gamal persisk religion, og etterkvar også lenger vest. Gnostisimen, som var ein slik stor fare for kristendomen dei første hundreåra, høyrer med til denne åndsretninga. Europearen og indarane er faktisk av same opphav, etterkomarar etter Noa sin son Jafet, dei såkalla indoeuropeiske folkeslag.

Det er religionsfridom i India, men dei siste åra har det såkalla hindutvapartiet hatt stor framgang, og det har blussa opp alvorleg forfølging mot kristne i mange delstatar, særleg i Orissa og Karnatake. Hundrevis av kristne har måtta bøta med livet i åtak retta mot landsbyane deira.

Trass i dette har evangeliet hatt stor framgang mange stader i India, og indiske kristne meiner verkeleg alvor med trua si.

Kristendomen har vore i India frå den tidleg kristen tid, og mangt tyder på at apostelen Thomas var den første som forkynte evangeliet der. Det over 71 millonar kristne i landet, og kristendomen har ein vekst på rundt 4% årleg, som er uvanleg høgt. Den auka forfølginga er nok i stor grad knytt opp til denne veksten.

Trass i dette finn me i India også dei minst evangeliserte områda i verda, og det kviler eit djupt åndeleg mørkre over deler av Gangesdalen.

Gode Far! Me vil be for India. Takk for alle dei mange tusen som dagleg kjem til tru i dette landet no. Gje kyrkja di ny framgang i dag og heilt fram til du kjem att i herlegdom, og lat ho nå inn til alle folkeslag i landet med din godleik og ditt frigjerande ord. Sjå til kristne som er utsette for forfølging og grov urett, og gje dei styrke til å stå oppreiste i striden. Velsign di kyrkje i India med godt leiarskap, og gje dei innsikt og profetisk kraft til å riva ned all religiøs lygn, og forkynna Jesus som den einaste Sanninga om Gud, og einaste Vegen til Gud. Aus Anden din over heile India slik at menneska der vert frelste ved trua på Jesus, og landet løfta opp på eit langt høgare moralsk nivå enn tilfelle er i dag. Amen!

Ingen kommentarer:

Ei bøn for Israel under åtak

•         Abraham, Isak og Jakobs Gud, vår Herre Jesu Kristi Far! •         Landet og folket ditt er under åtak, og dei fleste av verdas l...