mandag 13. juli 2009

Aserbadjanarar i Nord-Aserbadjan

Aserbadjan, som tidlegare var ein del av Sovjetunionen, er delt i to. Det nordlege delen som vender ut mot Kaspiahavet er den største. Den minste delen, Naxcivan, er skilt frå den nordlege delen som ein eksklave sør for Armenia. Aserbadjanarane er av tyrkisk opphav (det ottomanske riket), og har vore shiamuslimar heilt frå det 7. århundre, og er gjennom religionen nær knytt til Iran som er nabo i sør. Armenia er for sin del den eldste kristne nasjon i verda, og det har gjennom hundreåra vore beiskt fiendskap mellom desse to folkegruppene. Den siste krigen utkjempa dei på 90-talet.

I det nordlege Aserbadjan lever det over 7 millionar menneske. Av desse er 0,02% kristne. Pga fiendskapen med Armenia har det vore svært vanskeleg å nå dei med evangeliet. Kristendomen er fienden som drep og fordriv.

Aserbadjan er eit grøderikt land med temperert og subtropisk klima, og dei rår over store olje og gassressursar. Men folk flest er likevel fattige pga omfattande korrupsjon.

Bøn: "Herre Jesus Kristus, du døydde for alle, for at dei som lever ikkje lenger skal leva for seg sjølv, men for deg som døydde og sto opp for oss. Me ber om at folket i Aserbadjan skal få sin rett og bli innlemma i ditt rike. Hjelp armenarane i god kristen ånd å søka forsoning med aserbadjanarane og be om tilgjeving for historiske overgrep. Mjuk opp hjarto deira slik at dei vert mottakelege for din kjærleik. Fri dei frå falsk religion og falsk stolthet. Gje dei ærlege leiarar som jobbar til gode for folket og ikkje for seg sjølv. Styrk dei få kristne som er i landet, fyll dei med Anden og lat dei få vera sanne ljos for landsmennene sine. Amen!"

Ingen kommentarer:

Ei bøn for Israel under åtak

•         Abraham, Isak og Jakobs Gud, vår Herre Jesu Kristi Far! •         Landet og folket ditt er under åtak, og dei fleste av verdas l...