mandag 5. desember 2016

Turkmenistan


Turkmenistan ligg nord for Iran på austkysten av Kaspiahavet. Berre 1 % av landarealet er dyrkbart. 80% er ørken. Innbyggjartal: 5,2 mill. Flatemål: 488000 km2. Demografi: 82,1% turkmenarar, 9,4% uzbekarar, 2,2% russarar, og 2,2% iranske medarar. 
Økonomien er heilt og fullt basert på olje og gass-produksjon.
Stor fattigdom på landsbygda.
Landet var ein del av Sovjetunionen fram til 1991 då unionen rakna heilt. Etter den tid at Turkmenistan vore sjølvstendig. Saparamut Nijazov regjerte som brutal diktator fram til 2006, og folket følgde han som ein kultleiar. Han brukte store pengesummar på å reisa skulpturar av seg sjølv over heile landet. Bilete av denne mannen er å sjå over alt. Han var ein moderne Nebukadnesar.
Regimet hans var prega av grov korrupsjon, opphopning av rikdom i presidentfamilien og forfølging av opposisjonelle. Også kristne. 
Landet er under islam. Nijazov vart erstatta av Gurbananguly Berdimuhammedov som har halde fram med dei same menneskerettsbrota og den same undertrykkingspolitikken som forgjengaren, om ikkje verre. 
  • I 2010 var det omlag 1000 evangeliske kristne i Turkmenistan, mot maks 2 personar i 1991. Det er grunn til å tru at talet i 2016 sikkert er mykje større. Mangedobla dersom vekstprosenten er stabil. Men eg har ikkje tilgang til sikre tal. men med ein årleg vekstprosent på 40 frå 1991-2010, vil me i 2016 vera oppe i 13000.  Dei fleste evangeliske er russarar, ukrainarar og armenarar. Be om at den vesle flokken skal halda seg nær til Gud og til kvarandre,og erfara Andens mektige kraft i liva sine. Be om at Gud skal gjera dei dedikrete, modige  og uimotståelege midt i ein kvardag prega av forfølging. Fleire pastorar er blitt arresterte, fengsla og ille plaga. Det verkar som forfølginga har ført til stor kristen einskap og gjort dei kristne åndeleg sterke og offensive. Be om at dei skal stå faste i trua, og auka si misjonale slagkraft. 
  • Be om ein omfattande nyplanting av kyrkjelydar over heile landet. 
  • Be om at Gud kallar og utrustar nye åndelege leiarar.
  • Be om at dei kristne i landet skal bli disippelgjort
  • Be om at kristne humanitære organisasjonar skal få tilgang til Turkmenistan.
  •  Heile Bibelen er no for første gang omsett til turkmenst og trykt. Be om ein effektiv distribusjon, stor etterspurnad og godt sal. Be om at Bibelen skal bli lest, og at Guds ord skal forvandla både den enkelte og heile nasjonen. 
  • Be om at islam skal tapa makta si over turkemenske sinn. 
  • Be om at Den heilage ande skal bli aust ut over Turkmenistan, og at heile landet skal blir bada i Guds sterke lys. 

Ingen kommentarer:

Ei bøn for Israel under åtak

•         Abraham, Isak og Jakobs Gud, vår Herre Jesu Kristi Far! •         Landet og folket ditt er under åtak, og dei fleste av verdas l...