lørdag 21. mai 2016

Etiopia

Areal: 1106000 km2
Folketal: 100 millionar. Årleg vekst: 2,3%
Hovudstad: Addis Abeba med 3 mill. innbyggjarar
31,3% Amhari, 5,6% Tigri (leiande folkegrupper)
34,6% Oromo
5,3% Somaliarar
14% Omotiske folk
Alfabetiseringsgrad: 35,4%
88 språk. 85 innfødde. Hovudspråk: Amharisk
Heile Bibelen er oversett til 7 språk.
NT til 17
Deler til 19
34 språk er under arbeid. Då er det 17 språk att der det er trong for oversetting.
  • Be om at det må dukka opp menneske som er kappable og viljuge til å starta dette livsviktige arbeidet.
Økonomi: Jordbruk. Kaffi er den viktigaste eksportvara. Tørke og utarming av jordsmonn har skapt store svoltkatastrofar i landet. Etiopia er i dag heilt avhengig av matvarehjelp frå verdssamfunnet..
Landet er ein av dei eldste nasjonane i verda med ein rik historisk arv. Kristendomen har gjennom den ortodokse kyrkja vore nærverande og dominerande heilt frå den første kristne tid. Folk flest blandar element av heidenskap inn i den kristne trua.
Norsk misjon har vore sterkt til stades i Etiopia heilt sidan starten på 1950-talet. Svensk misjon har vore i landet enno lenger. Denne pionertida har Aud Sæverås skrive ei gripande bok om. Den lutherske Mekane Yesu-kyrkja er m.a. ei frukt av denne innsatsen. Mekane Yesu har dei siste tiåra opplevd ein eventyrleg vekst. I 1974 møtte eg generalsekretæren i denne kyrkja, Gudina Tumsa, då han var på Fjellhaug bibel og misjonsskule ein tur. Han var ein ruvande person på alle måtar. Tumsa vart seinare drepen av kommunistane då dei dette året med tok makta i landet med eit kupp og avsette keisar Haile Selaassi. Det brutale kommunistregimet varte til 1990. Kona til Tumsa har skrive ei bok om denne rystande tida. På norsk ber ho tittelen "Ildovnen". Det er sterk lesing. Men forfølginga som då braut ut mot dei kristne kom til å foredla kyrkja og gjorde henne sterkare, og førte millionar av menneske til Kristus
I dag har Etiopia ei av dei mest vitale kyrkjene i verda. Vekkjing har vart sterkt og lenge. Dette kan du lesa meir om i Anders Nordengen si bok om "Vekkjinga i Etiopia." Den er ufatteleg sterk.
  • Be om at nye kristne må bli bevart og disippelgjort, og at Guds eld må brenna sterkt i landet heilt til Jesus kjem att.
Likevel slit landet med formidable sosiale, politiske og moralske problemer, m.a. med utbreidd korrupsjon. Landet har ein elite som stikk av med det meste av verdiskapinga, og dette skjer ikkje på ærleg vis. Vidare ligg landet i stadig utarmande grensekonfliktar med Eritrea og Somalia. Mange unge liv går tapt kvart år.
  • Be om at korrupsjon skal bli avslørt, påtalt og straffa, og at desse grensekonfliktane må ta slutt.
Underernæring og feilernæring er svært utbreidd og tek titusenvis av liv årleg. Langvarig tørke, forutan krigane,  er èin av hovudgrunnane til dette.
  • Be om at landet må bli velsigna med nok regn slik at folket kan bli sjølvforsynt med mat.
  • Be om at kyrkja skal få nok leiarar, og at leiarane skal få forsvarleg opplæring før dei går ut i teneste.  
  • Be om at kyrkja ser ansvaret sitt for den oppveksande slekta og set store ressursar inn for å nå fram til dei og disippelgjera dei. 70% er under 30 år. 
I dag er dei kristne i Etiopia sterkt pressa av muslimsk ekspansjon i mange området. Islam påfører Kristi lekam nye lidingar i dette landet.
  • Be om at denne ekspansjonen skal bli stoppa i Jesu namn, at situasjonen skal snu, og at kyrkja skal overvinna islam med den krafta som ligg i evangeliet. Jesus lever, og livet er sterkare enn døden. 
Det er mange bibelskular i landet. Av desse føregår det undervisning på amharisk i 127.
  • Be om at dei som går på desse skulane skal møta sunn og god bibelundervisning som gjer dei til grunnfesta kristne og som kan utrusta dei til å leva som Kristi vitner i kvardagen, og be om at desse skulane skal føda fram nye leiarar for kyrkjelydane i Etiopia.
  • Be om at kyrkjelydane også skal reprodusera seg sjølv og planta nye kyrkjelydar over heile landet, særleg i dei unådde områda. Dette gjeld særleg områda på grensa mot Somalia, det gjeld oromofolket og i grenseområda mot Sudan. Her er risikoen høg, og det krevst guddommeleg visdom og leiing om misjonsarbeidet skal lukkast. Be om at dei skal få det.






Ingen kommentarer:

Ei bøn for Israel under åtak

•         Abraham, Isak og Jakobs Gud, vår Herre Jesu Kristi Far! •         Landet og folket ditt er under åtak, og dei fleste av verdas l...