torsdag 29. desember 2022

Bibelmisjon

 I 1804 vart British and Foreign Bible Society skipa med tanke på å få Bibelen oversett til walisisk og distribuert til walisarane. 

Dette var startskotet på eit eventyr. Snart vart det grunnlagt bibelselskap i alle protestantiske land, og stadig nye bibeloversettingar såg dagens lys. 

Å oversetja, trykkja og distribuera biblar er ein hovudnøkkel i alt misjonsarbeid. Bibelen er Guds ord, og det er dette ordet som skaper tru på Jesus når det blir høyrt eller lest. 

Sidan Bibelen for lengst er oversett til dei store språka i verda, er han tilgjengeleg for dei aller, aller fleste menneske. Men jobben er på langt nær ferdig, for dei fleste av verdsspråka vert snakka av minoritetsgrupper, og misjonsoppdraget er ikkje fullført for desse folkegruppene har fått høyrt evangeliet om riket forkynt for seg på sitt eige hjartespråk. 

Bibeloversetjing er ressurskrevjande. Berre å oversetja NT til eit nytt språk tek 15-20 år. Då skal det ofte lagast eit alfabet, ei ordbok, ein grammatikk samt at folk som er analfabetar skal læra seg både å lesa og skriva. Etterpå er det trykking og distribusjon. 

Mange bibelselskap er kopla på hundrevis av oversetjingsprosjekt for tida. Men fremst i arbeidet står Wycliffe bibeloversetjarar og SIL, Summer Institute of Linguistics, som er Wycliffe sin faglege avdeling, slik eg har forstått dette. 

På wycliffe.no kan du lesa meir om dette spennande arbeidet, og der finn du inspirerande historiar som du også kan dela med andre. 

Men me må ha litt statistikk før me ber. Statistikkane under har eg klipt og limt frå wycliffe.no



Språk uten oversettelse

Statistikken fra 2022 viser at 1680 levedyktige språk fortsatt har behov for oppstart av bibeloversettelse. Her er det ikke påbegynt noe arbeid og ingen deler av Bibelen er oversatt til disse språkene. Til sammen snakkes de 1680 språkene av 145 millioner mennesker.

Hvor bor menneskene?

  • Afrika: 525 språk, 13,7 millioner mennesker
  • Nord- og sør-Amerika: 98 språk, 1,2 millioner mennesker
  • Asia: 668 språk, 112 millioner mennesker
  • Europa: 50 språk, 1,6 millioner mennesker
  • Oseania: 339 språk, 350 tusen mennesker


Språk med pågående arbeid

I verden i dag finnes det 7388 levende språk, inkludert 386 tegnspråk. Bibeloversettelse er påbegynt eller under arbeid på 2846 språk i 157 land. Om få år vil alle språk i verden ha hele Bibelen eller deler av den på sitt språk. Det er altså innen rekkevidde at alle språk som ønsker Bibelen, har fått påbegynt oversettelsesarbeid!

Takk Gud for alle som har teke del i dette avgjerande misjonsarbeidet dei siste vel 200 åra.

Be Gud om å kalla nye til å gå inn i dette arbeidet, særleg unge menneske, men også eldre med livserfaring. 

Be om at visjonen om å gje alle minoritetsfolk Bibelen på sine eigne morsmål må gripa alle aktive kristne.



Ingen kommentarer:

Ei bøn for Israel under åtak

•         Abraham, Isak og Jakobs Gud, vår Herre Jesu Kristi Far! •         Landet og folket ditt er under åtak, og dei fleste av verdas l...