tirsdag 18. juni 2019

Island


På Island bur det godt over 300 000 menneske. Folket snakkar islandsk, eit språk som er over tusen år gamalt, og som dei tek godt vare på. Hovudstaden er Reykjavik. Dei fleste menneska bur i og nær hovudstaden.

Landet har ein spektakulær natur, forma av tallause utbrot frå vulkanar som framleis lever i beste velgåande. Med jamne mellomrom spyr dei ut lava, oske og store mengder vassdamp. Island ligg midt på den veldige Altlanterhavsryggen, og Vest-Island bevegar seg mot Amerika, Aust -Island mot Noreg. Skilje mellom desse to sonane går som ei sprekk gjennom landet, slik som her ved Thingvellir der dei to dalsidene langsamt fjernar seg frå kvarandre.

Thingvellir
 Dei største isbreane i Europa er å finna på Island, og den største er Vatnajøkull. Under denne er det eit stort magnakammer som når som helst kan eksplodera i eit øydeleggjande vulkanutbrot.

Landet har store naturressursar i form av vasskraft og fisk, og turismen er også ei stor og viktig næring. Elles driv folk på med sauer forutan handel og vandel og offentlege tenester, skule og helse osv.

Islands historie går attende til Eirik Raude som kom til Island for omlag 1100 år sidan. Dei vart tidleg eit skrivande folk, og forfattaren av Noregs kongesoger, Snorre Sturlason, var islending. Frå denne tida har landet også ein uvanleg rik litterær skatt i dei såkalla ættesogene. Av desse har eg sjølv lese Njålssoga, eit verk frå den tida då kristendomen gjorde seg gjeldande i landet og vart ein nasjonal og religion.

Island vert rekna som eitt av verdas eldste demokrati. Alle store spørsmål vart alt for tusen år sidan avgjorde på det årlege Alltinget der lover vart vedtekne, avtalar signerte og straffer bestemt.

Under finanskrisa 2008 gjekk bankane konkurs pga ville spekulasjonar gjennomført av finansfolk med stor tillit som investerte i luftslott med pengar lånt i Nederland og England. Bankar gjekk over ende, og så vidt eg hugsar var det tilfelle der vanlege folk mista både hus og heim.

Island har ei luthersk statskyrkje som 65% av befolkninga er med i. Nesten 8 prosent er med i ulike frikyrkjer. 4% er romersk katolske. 1,25% sverger til den gamle norønne åsatrua. 

Det har aldri vore ein gjennomgripande og transformerande vekking på Island. Det ber folket preg av. Her er det mykje rusmisbruk, normløyse, ytre religiøsitet og eit mørkt åndeleg drag over folk. Det har vore mykje fatal vald mellom folk i dette landet. 

  • Be om at kyrkja på Island skal bli gjesta av Den Heilage Ande, at dei truande skal bli heilt inntatt av Jesus og fylte av himmelens kraft og nærvær. 
  • Be om at kyrkja på Island skal ha varme, myndige, kunnskapsrike og modige leiarar.
  • Be om at vanlege folk skal bli råka av Guds heilage standard, venda om frå sine synder, ta si tilflukt til Jesus og bli forvandla av han. 
  • Be om at landet skal ha politiske leiarar som fryktar Gud, elskar hans lov, hatar urett vinning og som har den klokskap som krevst for si gjerning. 
  • Be om at folk for alltid skal vera løyst frå gamle religiøse og okkulte straumdrag.
  • Be om at islendingane skal bli eit venleg folk fylt av lys og glede. 

Ingen kommentarer:

Ei bøn for Israel under åtak

•         Abraham, Isak og Jakobs Gud, vår Herre Jesu Kristi Far! •         Landet og folket ditt er under åtak, og dei fleste av verdas l...