mandag 9. januar 2017

Tsjekkia

Tsjekkia ligg i hjarta av Europa, og har som alle land i dette området ei brokete fortid. Her har krigar rasa og grenser vore flytta i det uendelege. Den redselsfulle 30-årskrigen starta her i 1618 som eit resultat av konflikt mellom katolikkar og protestantar.
Landet hadde i 2013 10520000 innbyggjarar på eit areal på 78866 km2.
Tsjekkia har ein uvanleg rik åndeleg arv. Reformasjonens forlaupar, Johan Hus (1369-1415) kom herfrå, ein imponerande personlegdom som vart dømt som kjettar av den katolske kyrkja og brent på bålet 6.juli, ein av denne tids mange martyrar.
Tsjekkia er også landet til grev Zinzendorf, grunnleggjaren av "Brødremenigheten", som av mange reknar for å vera opphavet til den protestantiske misjonsrørsla.
Etter 2.verdskrigen vart Tsjekkoslovakia kommunistisk under sovjetrussisk overherredøme. Landet har aldri reist seg åndeleg etter det, og er den dag i dag prega av ein massiv ateisme, høg kriminalitet, seksuell umoral, skyhøg sjølvmordsrate, einsemd, narkotikamisbruk, abort, familieoppløysing og depresjon. Talet på kristne stuper.
  • Be om at det tsjekkiske folket skal oppdaga sine åndelege røter og venda attende til den Gud ein gong kjente og tente.
  • Be om at Gud skal gjesta landet, bada det i sitt lys, skapa tru i hjarto og lækja landet.
  • Be om at Gud skal styrkja si kyrkje i Tsjekkia, opplysa henne med sitt ord og fylla henne med sin Ande og gje henne ein bodskap som råkar tsjekkarane i hjarto. Be også om at det vert etablert sterke og uimotståelege disippelgjerande fellesskap overalt i dette landet. 


Ingen kommentarer:

Ei bøn for Israel under åtak

•         Abraham, Isak og Jakobs Gud, vår Herre Jesu Kristi Far! •         Landet og folket ditt er under åtak, og dei fleste av verdas l...