mandag 28. november 2022

Turkmenistan

                                       

Bilde og kjelde for tekst: operationworld.org og snl.no

Folketal: 6 118 000 fordelt på 30 folkegrupper som snakkar 9 ulike språk. Hovudstad er Ashgabat. Språk: Turkmensk (som er eit tyrkisk språk)
I 2006 døydde den sjølvopptekne diktatoren Niyazov. Det har gjeve turkmenarane noko større fridom enn dei hadde. Men det er langt att før me kan kalla Turkmenistan eit demokratisk land som respekterer menneskerettane. 
Religion: Islam (92%). Det er 1,8% kristne (russisk, armensk og ukrainsk ortodokse). Talet på etnisk turkmenske kristne har auka frå 2-3 rundt 1990 til 1000 i dag. Desse tilhøyrer den evangeliske familien. Over 63% av befolkninga blir rekna som heilt unådde. 
Dei kristne i landet er stadig utsette for trakasseringar. Dei er pålagde å registrera alle nye kyrkjelydar, men det er nærast umogeleg å få dei registrert, og dei som prøver på å bli "legale", oppnår berre å få fokus retta mot seg, og mange forsamlingslokala deira vert nedstengde. Elles vert pastorar arresterte, slått og idømte høge bøter. Nokre blir sendt i eksil. 
Mange turkmenarar lever i andre land. 2 mill. i Iran, 1 mill i Afghanistan, 340 000 i Irak, 175 000 i Uzbekistan,  130 000 i Syria, 50 000 i Russland og 27 000 Tadjikistan.

50% av turkmenarane er sysselsett i jordbruket. Dette trass i at 90% av landet er ørken. Ryggraden i økonomien er produksjon av olje, gass og bomull, og dei eksporterer elektrisitet frå enorme vasskraftverk.  Alt dette fører til enorme miljøproblem. Elles vever dei uvanleg vakre tepper. 

Be om at styresmaktene skal begynna å respektera menneskerettane, at dei skal slutta å forfølgja kristne og utvikla stadig betre demokratiske institusjonar. 

Be om at dei turkmenske kristne skal slå djupe røter i Gud, bli fylte av Anden og vinna stadig nye menneske for Kristus, og at Guds rike skal veksa eksponentielt. 

Be om at Gud skal vera nær dei kristne i stormen som rasar rundt dei, verna dei mot overgrep og fylla dei med pågangsmot midt i forfølgingane.

Be om at turkmenarane som lever i andre land skal bli nådd med evangeliet om Jesus, at kyrkja i vertslanda skal kjenna på eit ansvar for å nå desse, og lukkast. 

Be om at turkmenarane skal vera eit edrueleg folk der dei vaksne tek seg godt av barna sine og gjev dei ein trygg oppvekst fri frå vald og redsle. 

Be om at det skal vera nok arbeid til folk, at økonomien skal vera i balanse.

Be om at turkmenarane skal få nyta godt av eit ukorrupt og rettferdig leiarskap. 



Ingen kommentarer:

Ei bøn for Israel under åtak

•         Abraham, Isak og Jakobs Gud, vår Herre Jesu Kristi Far! •         Landet og folket ditt er under åtak, og dei fleste av verdas l...