mandag 20. mars 2017

Bulgaria

Flatemål 110 912 km2
Folketal: vel 7 millionar. Negativ vekst.
Hovudstad: Sofia (1,2 mill)
Folkeslag: 82% bulgararar, 2,3% makedonarar, 9,4% tyrkarar, 4,7% sigøynarar
Språk: Bulgarsk. Totalt 16 språk.
Bibelspråk: 3 heile, 5 NT 6 deler

ØKONOMI OG NÆRING
Jordbruk. Industri. Gruvedrift. Oljeutvinning. Eigedom. Turisme. IT. Handel.
Økonomien prega av sterke mafiainteresse og skyhøg korrupsjon. Særleg innan eigedomsmarknaden, men også når det gjeld omsetting av varer. Høg arbeidsløyse og jordbruksområda. Stor arbeidskraftseksport til EU og EØS.

POLITIKK/HISTORIE
Nasjonen forsiktig forma på 500-talet då området vart kristna. Frå 1396-1878 under ottomansk muslimsk styre. Sjølvstendig frå den tid og fram til 1947 då landet vart underlagt ekstrem autoritær og streng sovjetkommunistisk kontroll. Sjølvstendig frå 1989.

RELIGION
80% kristne (dei fleste ortodokse) 12 % muslimar, 8% ikkje-religiøse
1,7% er protestantar. Det ein forsiktig vekst på 0,7% blandt desse. Kraftigare vekst på 90-talet.

BØN
Herre Jesus Kristus! Me proklamerar at du åleine er Bulgarias rette konge, Gud og frelsarmann. Du har gjeve livet ditt for alle menneske i dette landet, forat dei ikkje lenger skal leva for seg sjølve, men for deg som døydde og stod opp for dei. Difor ber me: Aus Anden din utover dette landet og vend innbyggjarane sine hjarto mot deg. Må dei forstå at du ikkje berre er ein frelsar, men også ein dommar, og at det berre er du som kan berga dei frå din eigen dom over syndene i liva deira. Styrk di sanne kyrkje i Bulgaria, og gjer henne til eit kraftig lys som spreier det åndelege og moralske mørkret som ligg over landet. Me ber i ditt namn imot mafiaeorganisasjonane: Bryt du makta deira med den veldige kraft som du rår over i din herlegdom, og lat Bulgaria attreisast som ein rettferdig nasjon som blir styrt av gudfryktige menneske med karakter og klokskap. Frels folket frå rus, promiskuitet, bedrageri og den omfattande abortpraksisen i landet, og læk dei for all den skade synda har gjort i liva deira. Vekk Bulgaria til nytt liv i deg! Amen!

Ingen kommentarer:

Ei bøn for Israel under åtak

•         Abraham, Isak og Jakobs Gud, vår Herre Jesu Kristi Far! •         Landet og folket ditt er under åtak, og dei fleste av verdas l...