søndag 16. juli 2017

Dagens unådde: Amdo, Kina


Amdo tel 727000 menneske, og er å finna i Tibet. Tibet er okkupert av Kina, og gjennom historia har Amdo ytt kraftig motstand. Over 50000 av dei har tapt livet i konfrontasjonar, 150000 har svolte i hel pga undertrykking og vanstyre. 

Det er fire ulike amdogrupper. Hbrogpa er der største. 

Amdo er seminomadar. Dei snakkar 4 ulike språk med mange ulike dialektar. 

Fredsprisvinnar Dalai Lama er amdo. 

Religion: Buddhisme. 
Det har vore drive misjonsarbeid i amdofolket før 1949, og det har, i følgje Paul Hattaway i Asia Harvest, vore rapportar om at det enno finst kristne amboar, men inga kyrkje.

Det er kvinnene som held samfunnet saman. Mennene er i stor grad henfalne til alkohol og andre rusmidlar. 

Analfabetismen er høg. 

Amdo må i dag reknast som ein av dei minst nådde folkeslaga i verda. Dei lever i eit djupt åndelege mørker og er lenkebunde av djevelen. 

Far i himmelen! Hjelp dei truande i amdofolket om å halda saman i tette fellesskap, og leva som sanne disiplar av Jesus Kristus. Lat dei he god tilgang på ditt ord, og kall kyndige folk til å gjera naudsynt bibeloversettingsarbeid i dette folket. Gje kyrkja åndelege leiarar med gode kvalitetar, og fyll dei og utrust dei med Andens mektige kraft slik at dei truande amdoane er prega av at himmelen er i dei og mellom dei. I Jesu namn. Amen!







Ingen kommentarer:

Ei bøn for Israel under åtak

•         Abraham, Isak og Jakobs Gud, vår Herre Jesu Kristi Far! •         Landet og folket ditt er under åtak, og dei fleste av verdas l...